Gå til hovedindhold

Aabenraa Kommune logo

Bøger om demens

På denne side har vi samlet anbefalinger til litteratur om demens. Anbefalingerne er fra pårørende til andre pårørende. Har du selv læst en god bog, du gerne vil anbefale, må du gerne sende din anbefaling til Tanja Franck (tfra@aabenraa.dk).

God læselyst

Indhold

    Den gamle konge i sit eksil - Arno Geiger

    Rørende og meget smukt portræt af forfatterens demente far fortalt med humor og varme.

    Den tyske forfatter fortæller om sin far, som han egentlig ikke har haft et særlig tæt forhold til. Men faderens sygdom gør, at han kommer tættere på ham - både for at støtte ham i en hverdag, som stadig bliver mere uoverskuelig og kaotisk og også for at lære ham at kende, inden han forsvinder helt på grund af sygdommen, og plejehjemmet tager over.

     

    En jeg kendte engang - Wendy Mitchell

    Gribende beretning. Den bog, der nok har givet mig det største indtryk af hvad det vil sige at skulle leve med Alzheimers sygdom.

    Som 58 årig fik Wendy Michell konstateret Alzheimer. Med kort varsel blev hun tvunget til at tage afsked med den person, hun hidtil havde været, og hun blev konfronteret med de størst tænkelige spørgsmål om eksistens og identitet.

     

    Få det bedste ud af livet med demens - Lise Penter Madsen (2019)

    "Få det bedste ud af livet med demens" giver gode råd om, hvordan man håndterer nogle af de dilemmaer, som mennesker med demens og deres pårørende befinder sig i.

    Heri kan man læse om muligheder for hjælp fra kommunen og få viden om, hvordan man får styr på papirerne i forhold til fuldmagter med mere. Seks mennesker fortæller desuden om deres erfaringer med at have demens tæt inde på livet. De beretter blandt andet om, hvordan de fik mistanke om diagnosen, om udredning og om, hvordan hverdagen med demens ser ud.

     

    Gennem sprækkerne - Marianne Iben Hansen

    Gennem sprækkerne er en bog om kærlighed.

    Marianne Iben Hansen skriver smukt og rørende om sin fars demensforløb. Om de mange svære følelser, modstanden, sorgen, de uløselige dilemmaer og forsøgene på at håndtere det uforudsigelige. Men også om den gradvise overgivelse, der munder ud i en uventet inderlig kontakt – ikke på trods af demensen, men i kraft af den.

     

    Glemt - Lærke Egefjord

    Det er en meget stærk bog, og jeg fik det delvis dårligt ved at læse den, fordi jeg kunne genkende nogle tegn som bekræfter min mistanke om min mands sygdom.

    Det var imidlertid vigtigt for mig at få den læst, og jeg fik dermed også en fornemmelse af, hvad manden, der var ramt, følte – og af hans afmagt. Anden del af bogen blev dog for videnskabelig med detaljerede beskrivelser af mulighederne – eller manglende – forbedring.

     

    Jeg ser dig stadig - Julie Rubow

    Julie Rubows hjerteskærende, barske og kærlige fortælling om langsomt at miste sin mand Bjørn.

    Bogen er en historie om at få demens tæt ind på livet i en ung alder og ikke bare skulle kæmpe med sygdommen, men også det system, der burde hjælpe og aflaste de pårørende. Julie Rubow og Bjørn Jacobsen blev landskendte, da de for nogle år siden lod DR følge Bjørns kamp mod demens i tv-dokumentarserien "En stille forsvinden".

     

    Lidt af far - Frederik Lindhardt

    Jan Lindharts søn fortæller om sin fars Alzheimer sygdom.

    Lidt af far er en historie om livet sammen med én med demens. Den handler om sorgen, frustrationerne og håbløsheden. Om minderne, humoren og nærheden. Kort sagt handler den om, hvad Alzheimers gør ved mennesker – både den, der bærer sygdommen, og dem, der bærer den syge.

     

    Mit hjerte har ikke demens - Anudun Myskja

    Demens - hvad er det og hvordan kan vi hjælpe? I denne bog kan du læse om forfatter Audun Myskja’s (en norsk læge) mange erfaringer med mennesker med demens.

    Bogen anbefales som en slags opslagsværk for pårørende.

     

    Momse med demens - Dorthe Boss Kyhn og Ida Hinchely Kyhn

    Gennem en række hverdagssituationer giver bogen en række konkrete eksempler på, hvordan man kan gribe sine besøg og samværet med den demente an.

     

    Stadig Alice - Lisa Genova

    Tankevækkende og rørende roman om en midaldrende kvinde, som får diagnosen Alzheimers.

    Det er Alice selv, der fortæller historien og som sygdommen skrider frem, bliver hendes sprog fattigere og det bliver sværere for hende at klare dagligdagen. Romanen er filmatiseret.

     

    Tøsne og forsytia - Thomas Bredsdorff

    En meget varm, personlig og ærlig bog om at have en dement ægtefælle.

    Bredsdorff nærer ingen illusioner. Han ved, at hustruen hele tiden vil miste flere og flere funktioner, og trods et heldigt forsøg med musikterapi, er der ingen håb om bedring. Bredsdorffs bog er et fornemt vidnesbyrd om, at vi skal møde den demente som et værdifuldt menneske, der stadig er i besiddelse af sine følelser.