Opdateret 26. oktober 2020

Skærpede retningslinjer for brugen af mundbind i offentligt tilgængelige bygninger

Fra torsdag 29. oktober 2020 bliver det lovkrav at bære mundbind indendørs, hvor der er offentlig adgang. Det gælder fx haller, kulturhuse, biblioteker mv. Aabenraa Kommunes beredskab træder sammen mandag 26. oktober for at drøfte de nye restriktioner. Aabenraa Kommune informerer snarest om udmøntningen af de nye restriktioner i Aabenraa Kommune.

______________________________________________________________________________________________________________________

Opdateret 2. oktober 2020

Skærpede retningslinjer for brugen af værnemidler på sundheds- og ældreområdet

Sundhedsstyrelsen har skærpet retningslinjerne for brugen af værnemidler på sundheds- og ældreområdet og visse tilbud på socialområdet. Som pårørende kan du i Aabenraa Kommune få udleveret mundbind, når du besøger dine pårørende på kommunens plejehjem og botilbud.

Sundhedsstyrelsen har som reaktion på den stigende smittespredning på landsplan skærpet retningslinjerne for brugen af mundbind. Ifølge Sundhedsstyrelsen er afstand, håndhygiejne samt rengøring af kontaktpunkter stadig de vigtigste tiltag til at hindre smittespredning med coronavirus. Mundbind eller visir skal bruges som en ekstra sikkerhedsforanstaltning og fx forebygge smitte i situationer, hvor det ikke er muligt at holde afstand.

Dette nye tiltag tages for at passe godt på ældre og personer, der har øget risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med coronavirus. Det betyder, at både personale og besøgende skal bære mundbind eller visir i fællesarealerne på plejehjem og i botilbud samt i beboerens lejlighed, hvis afstand ikke kan opretholdes. Beboere på plejehjem og botilbud er ikke omfattet af de skærpede restriktioner og behøver ikke bære mundbind.

I Aabenraa Kommune har vi besluttet at udlevere mundbind til alle, der træder ind ad døren til kommunens plejehjem og botilbud. Værnemidler er placeret ved indgangene til plejehjem, Special- og Rehabiliteringscentret og de øvrige tilbud.

Mundbind skal også benyttes, når du som bruger møder op på kommunens sygeplejeklinik, Hjælpemiddelhuset og Træning og Forebyggelse. Brugere af disse tilbud på social- og sundhedsområdet medtager selv mundbind.

De nye retningslinjer erstatter den tidligere anbefaling om, at personalet skal bruge mundbind ved tæt kontakt over 15 minutter. I stedet anbefaler Sundhedsstyrelsen nu brug af mundbind i situationer, hvor det ikke er muligt at holde afstand.

Mindbind påkræves i offentlig transport

Regeringen har indført obligatorisk krav om brug af mundbind i den offentlige transport gældende fra lørdag 22. august. Kravet gælder alle passagerer over 12 år.

Kravet gælder desuden også, hvis man opholder sig på togstationer, færger eller taxier.

Du kan læse mere om DSB's retningslinjer og krav om mundbind her: https://www.dsb.dk/coronavirus/

Du kan læse mere om Sydtrafiks, derunder Flextrafiks, retningslinjer og krav om mundbind her: https://www.sydtrafik.dk/kontakt-og-service/corona-virus