Måske ved du det allerede. Måske ikke.

I Aabenraa by ligger forsamlingshuset Folkehjem. Det blev grundlagt i år 1900 af Sprogforeningen for at dansksindede nordslesvigere, eller Sønderjyder som de selv kaldte sig, havde et sted at samles hvor de kunne tale dansk med hinanden. Aabenraa var dengang en del af Tyskland, og det var forbudt for det danske mindretal at samles offentligt og tale dansk. Det var dog nemmere hvis det foregik i et dansk forsamlingshus. Derfor blev Folkehjem oprettet. Foran Folkehjem lå der i 1918 et lille parkanlæg. 

1. Verdenskrig, der havde kostet livet for over 5000 nordslesvigske mænd og drenge, ved at være slut. Sprogforeningen havde længe arbejdet for at det danske mindretal i Tyskland skulle have mulighed for at stemme om hvilket land de skulle høre til. Den 17. november 1918 var Sprogforeningens medlemmer indkaldt til møde sammen med danske vælgerforeninger fra hele Nordslesvig indkaldt til et møde i Kongesalen på Folkehjem. Politikeren H.P. Hanssen præsenterede på mødet den såkaldte Aabenraaresolution, et papir der erklærede en folkeafstemning i Nordslesvig for mulig. Der var bare ét problem. Kongesalen og Folkehjems andre sale var propfyldte.

Ikke nok med det var anlægget udenfor fyldt med mennesker cirka 3.000 mennesker stod udenfor og ville ind for at høre resolutionen blive læst op. H.P. Hanssen var ikke bange for at optræde for et stort publikum og han trådte derfor ud på Folkehjems balkon og læste talen op en gang til.

I dag ligger der en park præcis der hvor folkemængden stod. Den hedder Genforeningsparken. I parkens fliser er der en masse fodspor. Du har måske allerede set dem? Ved nogle af fodsporene er der skrevet et navn. Det repræsenterer en person som vi ved stod cirka lige der hvor fodsporet er placeret. Der er i øjeblikket ti fodspor og ni af dem har vi fået lov til at lave en podcast og en lydvandring om.

Klik på de enkelte personers navne herunder og bliv klogere på det hele.

Fodsporene fortæller er et samarbejde mellem Aabenraa Kommune, Sans-1, Teatret Møllen og Museum Sønderjylland.

De tilgængelige interviews med slægtninge er produceret og foretaget af Museum Sønderjylland for Aabenraa Kommune i 2019

Lysfortællingerne produceret af Sans-1 og Teatret Møllen for Aabenraa Kommune.

Lydfortællingerne er dramatiserede og baseret på beretninger indsamlet af Museum Sønderjylland og Aabenraa Kommune

 

Manus: Brian Wind-Hansen

Instruktør og lydproducent: Jesper Dupont

Indtalt af:

Jesper Dupont - Soldaten der blinkede døden bort

Thomas Clausen Rønne - Drengen der ikke måtte sige MOJN

Ane Helene Hovby - Lærerinden

 

Aabenraa Kommune retter en stor tak til samtlige borgere, der har bidraget med deres familiehistorier til indsamlingen.