Beslutningsprotokol - Ekstraordinært møde
onsdag den 25. marts 2015 kl. 16:30
Mødested: | Lokale 123, Skelbækvej 2, Aabenraa |
Udvalg: | Børne- og Uddannelsesudvalg |
Medlemmer: | Kirsten Nørgård Christensen, Dorte Ballhorn Soll, Eivind Underbjerg Hansen, Gert Nordklitgaard, Kaare Solhøj Dahle, Kurt Andresen, Rasmus Lyngbak Bøgen |
Bemærkninger: | Mødet sluttede kl. 16.50 |
-
UdskrivSagsid.: 14/35656, Sagsinitialer: chd
Sagsfremstilling
I denne sag skal Udvalget tage stilling til forslag om ny klubtilbudsorganisering.
I forbindelse med budgetlægningen for 2015 blev det besluttet at reducere budgettet på området med 2 mio. kr. i 2015 og yderligere 2 mio. kr. fra 2016. Det samlede budget vil herefter være på 5,4 mio. kr. Forvaltningen har tidligere vurderet, at det lovpligtige tilbud på området i henhold til Dagtilbudsloven § 4, stk. 2 vil koste minimum 2 millioner kroner årligt.
Reduktionen betyder, at der skal træffes beslutning om den fremadrettede struktur for fritidstilbud til 4. – 6. årgang og 7+ i Aabenraa Kommune.
Børne- og Uddannelsesudvalget besluttede den 5. februar 2015, at den nuværende model for fritidstilbud til elever i 4. – 6. årgang og 7+ ophører pr. 1. august 2015.
Samtidigt blev det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal udarbejde et alternativt forslag til tilbud for 4. – 6. årgang og 7+ inden for den vedtagne økonomiske ramme. ”Forslaget skal indeholder lokale løsninger, der kan løse den kommunale forpligtelse”. Arbejdsgruppens forslag til ny klubtilbudsorganisering fremlægges som løsningsforslag 4 nedenfor.
4. – 6. årgang
Børn og Skole har den 5. februar fremlagt tre løsningsforslag til overvejelse vedr. 4. – 6. årgang og arbejdsgruppen fremlægger forslag 4:
Løsningsforslag 1
Strukturen på skolernes nuværende fritidstilbud for elever i 4. – 6. årgang og 7+ fortsætter uændret men med reduceret budget.
Løsningsforslag 2
De nuværende fritidstilbud til elever i 4. – 6. årgang nedlægges og der oprettes tilbud i 5 geografiske områder, der defineres med udgangspunkt i socioøkonomiske overvejelser. Tilbuddet er kun for visiterede elever.
Løsningsforslag 3
De nuværende fritidstilbud for elever i 4. – 6. årgang nedlægges og erstattes af ét tilbud, der placeres centralt i kommunen. Tilbuddet er kun for visiterede elever. Dette forslag tager udgangspunkt i forvaltningens minimums omkostninger på 2 mio. kr.
Løsningsforslag 4
- Midlerne fordeles til den enkelte skole på baggrund af elevtallet i 4.-6. klasse - se bilag over skolernes budget med og uden socioøkonomisk fordelingsnøgle.
- Skolelederen får ansvar for det lovpligtige tilbud og sammenhæng med ”Sund Opvækst”.
- Der er mulighed for at give ”fripladser” ved behov – der følger ikke yderligere ressourcer med.
- Der er mulighed for at lave SFO2 ordning tilknyttet den eksisterende SFO1 med en lokal fastsat forældrebetaling, der tilfalder institutionen.
- 7+ organiseres i Ungdomsskolen.
Værestedfunktionen på Høje Kolstrup vil skulle finansieres særskilt.
Børn og Skole anbefaler løsningsforslag 4, som dog fordrer stor fleksibilitet og engagement fra institutionerne samt en løbende dialog i forhold til, om opgaven kan løses med de eksisterende ressourcer.
På grund af det reducerede budget kan Børn og Skole ikke anbefale, at tilbudsstrukturen fortsætter uændret jf. løsningsforslag 1.
7+
Børn og Skole vurderer fortsat, at der for 7+ tilbuddet kan overvejes følgende to løsningsforslag:
- Skolernes fritidstilbud for 7+ fortsætter uændret, men med reduceret budget.
- Fritidstilbud for elever i 7+ varetages fremover af Ungdomsskolen med et driftsbudget på 2,1 mio. kr.
Børn og Skole anbefaler løsningsforslag B, da Ungdomsskolen allerede varetager alle kommunale tilbud fritidstilbud for 7+ undtagen Hjordkær og Stubbæk.
Den nedsatte arbejdsgruppe foreslår, at 7+ tilbuddet organiseres i Ungdomsskolen.
Proces
Den 19. marts 2015 Dialogmøde med bestyrelser
Den 25. marts – 2. maj Høring af forslag til organisering af fritidstilbud
Den 12. maj 2015 Børne- og Uddannelsesudvalget
Indstilling
Børn og Skole indstiller,
at forslagene for fritidstilbud for 4.-6. klasse sendes i høring i skolebestyrelserne med en anbefaling af model 4 og en fordeling via socioøkonomisk faktor på 50 %, og
at fritidstilbuddet for elever i 7+ fremover varetages af Ungdomsskolen med et driftsbudget på 2,1 millioner kroner.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalg den 25-03-2015
1. at godkendt
2. at sendes også i høring.
Bilag
Budget med og uden socioøkonomi (Løbenr.: 79284/15)
Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service (Løbenr.: 79278/15)
Scenarier vedr. budget for aftenklubvirksomhed fra 1. august 2015 (Løbenr.: 79274/15)
Resume af høringssvar vedrørende fritidstilbud 4. - 6. årgang og 7+ (Løbenr.: 79370/15)