Nyhed er fra 02-08-2019

100 % FREMMED? – Dokumentarisk kunstprojekt kommer til Aabenraa

161.000 mennesker har i de sidste 60 år fået asyl i Danmark. 110 af dem bliver i de kommende uger portrætteret i Aabenraa som en del af kunstudstillingen 100 % Fremmed? Af de 110 portrætter er de 10 borgere i Aabenraa Kommune.

02
082019

Hvad vil det egentlig sige at være fremmed? Hvornår føler man sig fremmed, og hvornår føler man sig hjemme? De spørgsmål kan kunstprojektet 100 % FREMMED? måske give svar på, når det udstilles 8.-30. august i Aabenraa på en rute fra Aabenraa Bibliotek op gennem gågaden til NygadeHuset.

Kunstprojektet består af 110 portrætter af asylmodtagere i Danmark. Af de 110 portrætter er 10 lokale borgere fra Aabenraa Kommune, som har fået taget deres portrætfoto i Aabenraa i forbindelse med ringriderfesten. Hvert portræt flankeres af en kort personlig tekst om det at føle sig fremmed eller hjemme. Teksterne til de 10 lokale portrætter er skrevet af digter og forfatter Janus Kodal, der er vokset op i Aabenraa. Ud over de 10 lokale portrætter skiller Aabenraa-udstillingen sig også ud ved, at der portrætteres en person fra det tyske mindretal.

- Jeg glæder mig meget til at se kunstprojektet, som er kommet i stand ved hjælp af mange forskellige aktører, der har arbejdet grundigt for at skabe en flot udstilling. Det særlige ved udstillingen er, at den strækker sig over store dele af byrummet, og det giver heldigvis anledning til, at mange besøgende kan kigge nærmere på de spændende historier, siger Lars Kristensen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget, der har bevilget penge til udstillingen.

I forbindelse med udstillingen er der også mulighed for, at lokale folkeskoler og uddannelsesinstitutioner kan få en gratis guidet tur i udstillingen og undervisningsworkshops, hvor nogle af de portrætterede deltager.

Der er samtidig også mange aktiviteter i byrummet i forbindelse med udstillingen. Alle aktiviterne foregår under temaet ”Hvornår føler jeg mig fremmed, og hvornår føler jeg mig hjemme?”. Det er blandt andet koncerter, film og danseworkshops. Overblikket over aktiviteterne findes på www.aabenraa.dk/oplev.

- 100 % Fremmed? er en udstilling, som mange borgere vil få glæde og gavn af. Derfor er jeg også glad for, at vores institutioner som Aabenraa Bibliotek og NygadeHuset tager udstillingen til sig, og at lokale ildsjæle, foreninger og erhvervsdrivende er med og arrangerer sideløbende aktiviteter, som borgerne kan deltage i, siger Lars Kristensen.

Kontaktperson

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lars Kristensen, tlf.: 21 47 49 54; e-mail: lkri@aabenraa.dk

Kulturkonsulent Aabenraa Kommune, Lise Lotte Urfe, tlf.: 40 47 66 33; e-mail: llu@aabenraa.dk

Kommunikationskonsulent, Kasper Stoof, tlf.: 73 76 72 90 e-mail: ksje@aabenraa.dk