Nyhed er fra 02-08-2017

De ældste skolebørn kommer oftest til skade i trafikken

Når landets skoleelever skal ud på vejene efter sommerferien, er det de ældste elever, der kommer ud for flest trafikulykker. Derfor lanceres kampagnen Teenager i trafikken lige efter sommerferien

02
082017

Af børn i skolealderen er det de 13-16-årige, der kommer mest til skade i trafikken. Ifølge ulykkesstatistikkerne kommer over ti gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt i forhold til de 6-årige.

Derfor sætter kommunerne og politiet i Syd- og Sønderjylland sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fokus på teenagerne med kampagnen Teenager i trafikken. Kampagnen finder sted fra 7. august til 3. september.

Kampagnen skal minde forældre om, at de stadig har et ansvar, når børnene bliver ældre, og at det nytter at blande sig.

- Når børnene bliver ældre, færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de f.eks. cykler sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det, siger specialkonsulent Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Uheldsstatistikken for Syd- og Sønderjyllands politikreds viser, at antallet af dræbte og tilskadekomne teenagere på 13 til 16 år er faldet fra 40 uheld i 2012 til 14 uheld i 2016.

- Det er en rigtig god, positiv udvikling, men hvis den skal fortsætte, er det vigtigt at fastholde det målrettede arbejde med trafikundervisningen i skolerne. Men vi forældre kan ikke overlade opgaven til skolen alene. Det er stadig forældrene, der er de vigtigste forbilleder, når det gælder om at lære børnene at færdes sikkert i trafikken. Det ansvar er ekstremt vigtigt at tage på sig som forældre, pointerer borgmester Thomas Andresen fra Aabenraa Kommune.

Politi og plakater på skolevejene
I forbindelse med kampagnen udfører politiet også kontroller på skolevejene. Det sker i uge 32-33, hvor skolerne starter op efter ferien. Hvert år viser politiets kontroller nemlig, at mange bilister kører for stærkt på skolevejene. De syd- og sønderjyske kommuner sætter i den forbindelse plakater op ved skolerne, som skal minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme på store og små skolebørn.

FAKTA
Årets skolekampagne indeholder Børn på vej med et opgavehæfte, refleksveste samt en konkurrence for de små elever, På med pang for 4. klasser handler om farvernes synlighed i trafikken og Teenager i trafikken er et trafikspil for teenagere.

Kampagnen Børn på vej / Teenager i trafikken kører i uge 32-35

Den består af:
- Plakater ved skolerne med budskabet Børn på vej
- Politikontrol ved skolerne
- Kampagnefilm i TV, der minder forældrene om, at de skal tale trafik med deres teenagere
- Digital test til forældre, der kan teste deres viden om teenagere og trafik
- Hjemmeside med gode råd og inspiration til teenageforældre: www.sikkertrafik.dk/teenager
- Kampagnepakker som skal få trafikundervisning på skoleskemaet

To gode råd til forældre til teenagere
Det nytter at tale trafik med din teenager. Selvom det ikke altid føles sådan, så lytter teenagere mere til deres forældre end til vennerne, viser undersøgelser.

Lav regler eller aftaler
I kan f.eks. have regler om cykelhjelm, brug af mobiltelefon i trafikken, eller hvordan din teenager kommer hjem fra fest.

Se på dine egne trafikvaner
Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at din teenager efterlever dem.