Nyhed er fra 15-01-2016

Fodgængerfelter fjernes i flere byer

En politisk beslutning fra 2014 om at fjerne en række fodgængerfelter effektueres i disse uger. I denne omgang nedlægges 22 fodgængerfelter - og to genoprettes

15
012016

Aabenraa Kommune får i disse dage en del henvendelser fra borgere, der ikke kan forstå, hvorfor der bliver fjernet fodgængerfelter flere steder i kommunen.

Det sker, fordi der i 2014 blev vedtaget en plan for ikke-signalregulerede fodgængerfelter i Aabenraa Kommune. Ifølge den plan skal en række fodgængerfelter nedlægges, fordi de ikke lever op til de kriterier, der skal være til stede for at have et fodgængerfelt.

Kommunen er i gang med at udføre planen. Flere fodgængerfelter er opgraderede, og der er nedlagt 19. I denne omgang - altså i disse uger - fjernes yderligere 22 fodgængerfelter rundt om i kommunen.

De 22 fodgængerfelter nedlægges i Padborg, Kruså, Smedeby, Bolderslev, Hjordkær, Rødekro, Tinglev og Aabenraa.

Der er også et led i planen, at fodgængerfelterne foran Hjordkær Skole og Løjt Skole skal genoprettes. Det bliver de i nærmeste fremtid. Derudover er der en del fodgængerfelter, der skal opgraderes eller flyttes.

I forbindelse med planen har der været rigtig mange høringssvar, som forvaltningen og politikerne har lyttet til. De har bl.a. betydet, at planen er blevet tilpasset over flere omgange, inden den blev godkendt.

Til grund for planen ligger følgende kriterier:

Mange fodgængerfelter overholder ikke lovgivningen
Mange fodgængerfelter opfylder ikke kriterierne i cirkulærer og vejregler. Der er enten for få biler eller for få fodgængere.

Fodgængerfelter giver fodgængeren falsk tryghed
Fodgængere føler sig trygge i et fodgængerfelt, da de ved, at bilerne skal standse for dem. Det kan gøre fodgængeren mere uopmærksom, end hvis han krydser en vej uden fodgængerfelt.

For mange fodgængerfelter nedsætter bilistens respekt
Hvis en bilist ofte kører forbi fodgængerfelter, hvor der sjældent er fodgængere, kan bilisten miste respekten for disse fodgængerfelter og derved også opmærksomheden på de bløde trafikanter.

Fodgængerfelter på strækninger med høj hastighed er usikre
En bilist, der kører 60 km/t eller mere, har mindre tid til at opdage fodgængere og en meget længere bremselængde, end hvis bilisten kørte 50 km/t. Derfor bør der ikke være fodgængerfelter på 60 km/t-strækninger.