Nyhed er fra 26-10-2018

Fyrtårnsprojekt: Reumert-nomineret forestilling spiller i fem køkkener i Aabenraa Kommune

Teaterforestillingen ”Udsigter fra min bedstemors køkken”, der blev nomineret til en Reumert i kategorien Årets Særpris i 2017, vil være mulig at se fem steder i Aabenraa Kommune i løbet af november. Forestillingen er en del af kommunens fyrtårnsprojekt ”Frøslevlejren” i Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig.

26
102018

Med afsæt i erindringen om sin sønderjyske bedstemor og hendes køkken forfølger performer Anette Asp Christensen i teaterforestillingen ”Udsigter fra min bedstemors køkken” sine egne rødder og fortællingen om Sønderjylland - et grænseland mellem forskellige sindelag og nationale tilhørsforhold.

Forestillingen er en del af Aabenraa Kommunes fyrtårnsprojekt ”Frøslevlejren” i Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig og arrangeres i samarbejde med Aabenraa Bibliotekerne.

- Det er en utrolig spændende forestilling, som tager udgangspunkt i den længsel, vi som moderne mennesker kan føle i forhold til vores bedsteforældres generation, der på mange måder levede et mere enkelt og sammenhængende liv. Den dansk-tyske kulturaftale er den perfekte ramme for, at kunstnere kan undersøge, hvordan erindring, hjemstavn og nationalitet stadig har betydning for os i dag, siger Lars Kristensen, medlem af Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Aabenraa Kommune.

I teaterforestillingen inviteres publikum ind i et privat køkken, hvor de bænkes tæt omkring køkkenbordet. Der dækkes op med bedstemoderens blåblomstrede kaffestel, og der serveres kaffe fra komfuret. Mens tiden, livet og verdenshistorien filtreres gennem hendes køkkenvindue, blander den gamle dame sig efterhånden i skikkelse af en dukke, som Anette Asp Christensen animerer.

Billetter koster 100 kroner og kan købes via www.aabenraa.dk/oplev/. Der er plads til maksimum 12 publikummer per forestilling, som er følgende:

  • Torsdag 8. november klokken 10.30 og 16.30, hver med efterfølgende samtalesalon af cirka 45 minutters varighed, Mikkelsens gård, Aabenraa.
  • Tirsdag 13.november klokken 19, Bylderup Bov – adresse oplyses ved køb af billet.
  • Onsdag 14. november klokken 15, Frøslevlejren.
  • Torsdag 15. november klokken 16 og 20, Kliplev – adresse oplyses ved køb af billet.
  • Fredag 16. november klokken 11, Rødekro – adresse oplyses ved køb af billet.

Fakta om det kulturelle fyrtårn Frøslevlejren
Frøslevlejren er udpeget som Aabenraa Kommunes kulturelle fyrtårn under Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig. Kulturaftalen har som mål at fremme dialogen mellem forskellige kulturer og skabe et rum for kulturmøder, for kommunikation, kunstnerisk udveksling og talentudvikling. Under krigen var den interneringslejr for det tyske sikkerhedspolitis danske fanger, og efter krigen blev lejren brugt med omvendt fortegn – som straffelejr for danskere, der havde samarbejdet med den tyske besættelse.

Lejren vidner om tidligere tiders fjendskab mellem Danmark og Tyskland, men peger også fremad mod vores tid, hvor fjendskab har udviklet sig til fredelig sameksistens mellem grænselandets flertals- og mindretalsbefolkning – en bevægelse fra krig til fred og demokrati.

Denne historie danner baggrund og resonansrum for de projekter, som kommer til at udfolde sig som fyrtårnsprojekter. Næste projekt bliver huskunstnerprojektet GenFærd, hvor elever fra fem skoleklasser skal dykke ned i deres egen families historie og i samarbejde med to scenekunstnere – Annette Asp Christensen og Sarah Piannah Cederstrand – skabe en teaterdukke, som de selv animerer. I processen involveres eleverne i en kunstnerisk proces, hvor de inviteres til at reflektere over, hvordan vi som individer er med til at skabe historien.

GenFærd vil forløbe i perioden december 2018 til april 2019, hvor projektet afsluttes med en fælles forestilling i Frøslevlejren.

Kontaktperson

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lars Kristensen, tlf.: 21 47 49 54; e-mail: lkri@aabenraa.dk

Kulturkonsulent Aabenraa Kommune, Lise Lotte Urfe, tlf.: 40 47 66 33; e-mail: llu@aabenraa.dk

Kommunikationskonsulent, Claus Bøge Jensen, tlf.: 24 91 79 28; e-mail: cbje@aabenraa.dk