Nyhed er fra 17-11-2017

Google køber grund i Aabenraa

Google køber 131 hektar byggegrund i Aabenraa Kommune.

17
112017

Aabenraa Kommune er ved at etablere sig som et af de globale IT-koncerners foretrukne steder at placere datacentre. Googles annoncering af købet af den store byggegrund løfter endelig sløret for, hvilken stor investor der står bag, hvad der hidtil blot har heddet Lokalplan 89.

- Jeg er glad for og stolt over Googles valg af Aabenraa Kommune. Det bekræfter os i, at vi har potentialet til at udvikle os til en reel datacenterklynge for verdens største IT-koncerner, siger borgmester Thomas Andresen. Vi har den direkte adgang til Europas hovedfærdselsårer for både bæredygtig elektricitet og lynhurtige dataforbindelser til hele verden. Og vi har en kommunal forvaltning, som professionelt håndterer udenlandske investorers behov.

Googles køb af den 131 hektar store byggegrund, som ligger lige op ad det europæiske elektricitetsknudepunkt Kassø Transformatorstation og tæt på Apples kommende kæmpe datacenter, gør med et slag Aabenraa Kommune til potentiel vært for et af verdens absolut største datacenterområder.

De to grunde i Aabenraa Kommune udgør tilsammen over 400 hektar, hvilket er dobbelt så stort som de tre øvrige meget store datacenterprojekter i Danmark tilsammen og på højde med de største datacenterområder på verdensplan. Byggegrundene i Aabenraa har plads til et stort antal haller, hvor alene en enkelt hal typisk rummer tre fodboldbaner bare fyldt med servere i stedet for spillere og tilskuere.

- Og vi har altså plads til flere internationale IT-koncerner i Aabenraa Kommune, tilføjer borgmester Thomas Andresen. Vi har byggegrundene, adgangen til bæredygtig elektricitet, dataforbindelserne og en professionel og fleksibel administration. Samtidig inkluderer vores infrastruktur også Padborg-områdets logistik- og transportkapacitet og hele grænseregionens muligheder inklusive nærheden til Hamborgs internationale lufthavn.

Google oplyser i sin pressemeddelelse om købet af grunden i Aabenraa Kommune, at man på nuværende tidspunkt ikke har planer om at bruge grundene [i Danmark red.], men at man gerne vil sikre sig muligheden for at ekspandere sine datacentre i Europa, hvis deres arbejde kræver det.

Investeringen fra Google har været under forberedelse i flere år og er sket i et tæt og fortroligt samarbejde mellem Google, Aabenraa Kommune og Invest in Denmark. Aabenraa Byråd har bakket op om indsatsen for at tiltrække datacentre til Aabenraa Kommune blandt andet ved at skabe lokalplaner, der gør det muligt hurtigt at etablere sig i kommunen.

- Aabenraa Kommune markerer sig i forvejen indenfor sundhed, uddannelser og logistik med et nyt Supersygehus, nybygget Campus Aabenraa og Padborg som nordeuropæisk transport- og logistikcentrum. Potentialet for også at opbygge en datacenterklynge vokser med Googles annoncering af sit køb af en 131 hektar kæmpe grund i Aabenraa Kommune, siger Thomas Andresen.