Nyhed er fra 18-04-2018

Minihjerner og forskerstjerner

24. april 2018 deltager Aabenraa Kommune for 8. gang i videnskabsfestivalen Forskningens Døgn. Denne gang foregår det helt i øjenhøjde med de yngste borgere, når der i Arena Aabenraa skabes en miniby for minihjerner og forskerstjerner. Samtlige dagtilbud i Aabenraa Kommune er inviteret.

18
042018

- Vi har et stærkt fokus på sunde læringsmiljøer for vores børn. Med dette års Forskningens Døgn sætter vi fokus på den læring, der foregår for de yngste børn. Det handler om, at de med en legende tilgang får pirret nysgerrigheden og får lyst til at undersøge og gå på opdagelse i naturvidenskabelige hverdagsfænomener, siger borgmester Thomas Andresen.

Minihjerner og forskerstjerner tager afsæt i Aabenraa Kommunes vækststrategi Sund Vækst, hvor sunde læringsmiljøer er et af sporene. Med hjælp fra pædagogstuderende ved UC Syd, pædagogisk assistentelever fra Sosu Syd samt Musikskolen, Biblioteket og DGI etablerer vi en miniby i Arena Aabenraa. Her kan børn fra 2-6 år sammen med pædagoger og forældre gå på opdagelse i minibyens forskellige områder, der byder på unikke muligheder for at røre, gøre, sanse, lege, eksperimentere og udforske naturvidenskabelige hverdagsfænomener.

- Vi står over for en ny dagtilbudslov, hvor science indgår som et nyt element i læreplanen. Derfor sætter vi også her et stærkt fokus på science og arbejdet med naturvidenskabelige hverdagsfænomener til dette års Forskningens Døgn i Aabenraa Kommune, fortæller formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget Kirsten Nørgård Christensen.

Hverdagsting bliver undersøgt

Sosu Syd og UC Syd er i fuld gang med forberedelserne til Forskningens Døgn. De opbygger 8 af i alt 11 områder i minibyen. Områderne består af forskellige forskningsstationer, hvor børnene kan gå på opdagelse og få indsigt i naturvidenskabelig forskning og forskningens metode.

- Det kan lyde højttravende for små børn, men det handler i al sin enkelthed om at undersøge hverdagsting. Hvis vi eksempelvis vil undersøge om en båd kan sejle på både lavt og dybt vand, kan vi først forestille os, hvad der vil ske, vi kan udføre, iagttage og gentage forsøget, og på den måde kan vi drage konklusioner, forklarer underviser Ida Guldager fra UC Syd, mens underviser ved Sosu Syd Inge Langballe tilføjer:

- Vi skal styrke børnenes nysgerrighed og opmærksomhed. Det er i det hele taget sundt for både store og små.

Fakta
Forskningens Døgn er allerede skudt i gang med to kick off arrangementer:

  • marts for studerende ved UC Syd og elever fra Sosu Syd. De er nu i fuld gang med at planlægge og udvikle deres forskningsstationer og dermed gøre klar til at modtage cirka 800 børn sammen med deres forældre og pædagoger 24. april i Arena Aabenraa.
  • april for mere end 250 medarbejdere fra daginstitutionerne på Kongehøjskolen, hvor de med oplæg ved Bettina Brandt tog hul på arbejdet med science og naturvidenskab.

I uge 17 - Forskningens Døgn:

  • april: oplæg ved Thorleif Frøkjær: Junior Einstein - med spand, skovl, vand og nedløbsrør, på UC Syd, Campus Allé 20, 6200 Aabenraa, kl. 18.30-20.30. Frøkjær giver inspiration til flere måder at arbejde med science på, hovedsageligt ved at tage udgangspunkt i børns egne spørgsmål, undren og nysgerrighed om den verden, der omgiver dem, for eksempel Hvorfor er himlen blå? og kan fisk svømme baglæns?. Frøkjær krydrer oplægget med eksempler på gode sciencemiljøer.
  • april: Minihjerner og forskerstjerner i Arena Aabenraa, Hjelm Allé 3, 6200 Aabenraa, kl. 9.00-17.00. Børn fra dagtilbud kan sammen med medarbejdere og forældre gå på opdagelse i minibyen, eksperimentere og få pirret nysgerrigheden. Cirka 65 elever fra Sosu Syd, 125 studerende fra UC Syd, medarbejdere fra Musikskolen, biblioteket og DGI står klar til at tage imod børn, medarbejdere og forældre i løbet af dagen.
    Kl. 15.00 afslører borgmesteren Thomas Andresen og udvalgsformanden Kirsten Nørgård Christensen børnenes eget kunstværk, som kunstpædagogen fra Bund Deutscher Nordschleswiger samler i løbet af dagen.

Der er tre besøgsperioder i Arena Aabenraa 24. april:

09.00-11.00: 2-3-årige børn, medarbejdere og forældre.
12.00-14.30: 4-6-årige børn, medarbejdere og forældre.
14.30-17.00: 4-6-årige børn, medarbejdere og forældre.

Kontaktinformation

Udviklingskonsulent Aabenraa Kommune, Lisbeth Andsager Madsen, tlf.: 73 76 62 62;
e-mail: lam@aabenraa.dk

Pædagogisk konsulent Aabenraa Kommune, Kristina Heiden, tlf.: 73 76 86 02;
e-mail: khe@aabenraa.dk

Kommunikationskonsulent Kasper Stoof, tlf.: 73 76 72 90; e-mail: ksje@aabenraa.dk