Nyhed er fra 15-09-2016

Nyt og gammelt hyldes på Arkitekturens Dag

Traditionen tro markerer Aabenraa Kommune Arkitekturens Dag med en række arrangementer. I år er det 3. oktober, hvor der er flere muligheder for at få eksklusive rundvisninger

15
092016

Når den landsdækkende Arkitekturens Dag markeres her i Aabenraa Kommune, fokuseres der bl.a. på de igangværende byggerier af den nye multiarena Arena Aabenraa og UC SYDs nye campus. Derudover markeres Teglgårdsparken i Aabenraas 50 års jubilæum, og der er rundvisning i det gamle kredshus i Aabenraa. Dagens sidste programpunkt er også et højdepunkt, for her kåres vinderne af årets bygningspræmieringer.

Om eftermiddagen vil en række mindre arrangementer finde sted, og om aftenen bliver årets bygningspræmieringer uddelt på VUC i Aabenraa. Alle er velkomne til at deltage. Vær opmærksom på, at de fleste arrangementer kræver tilmelding efter først til mølle-princippet.

- På Arkitekturens Dag hylder vi dem, der gør en ekstra indsats for at forskønne vores byer, både når det gælder nybyggeri og istandsættelser. Det er derfor en oplagt mulighed for borgerne at komme ud og se, hvad arkitektur handler om, og opleve noget af al den arkitektur, vores kommune kan byde på. Så jeg håber, mange vil tage imod et eller flere af de tilbud, der er i løbet af dagen, påpeger formand for Vækst- og Udviklingsudvalget Philip Tietje.

Programmet for dagen indeholder:

  • Byggepladsbesøg ved den nye Arena Aabenraa, Hjelmallé 2, Aabenraa
  • Byggepladsbesøg ved UC SYDs byggeri, Ladegårdsvej/Campusalle, Aabenraa
  • Rundvisning i det gamle kredshus, H.P. Hanssens Gade 42, Aabenraa
  • Teglgårdsparkens 50 års jubilæum, Teglholt, Aabenraa
  • Uddeling af bygningspræmieringer, VUC Syd, Lavgade 30, Aabenraa

Byggepladsbesøg ved Arena Aabenraa
Kl. 16.30 og kl. 17.20 vil det være muligt at se nærmere på byggeriet af den nye Arena Aabenraa. Poul Hedensted fra Aabenraa Kommune vil vise rundt og fortælle om planerne og status for byggeriet. Rundvisningen varer ca. 40 min.

Byggepladsbesøg ved UC SYDs byggeri
Kl. 16.30 og kl. 17.20 er der mulighed for at komme helt tæt på byggeriet af det nye UC SYDs campus i Aabenraa. Det er her, pædagoguddannelsen, socialrådgiveruddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen kommer til at holde til i fremtiden. Hoffmann A/S vil vise rundt på stedet og fortælle om bygningerne.

Rundvisning: Kredshuset. Et nationalromantisk monument i Aabenraa
I forbindelse med at Aabenraa kommune er udpeget til Kulturarvskommune, vil dørene til det gamle kredshus blive åbnet. Kl. 17.00 vil Kim Furdal, der er museumsinspektør på ISL-Lokalhistorie, guide deltagerne rundt om den historiske bygning. Her vil han fortælle historien om huset, dets arkitektur og nationalromantikken. Under rundvisningen kommer vi indenfor og ser den smukke gamle amtsrådssal.

Teglgårdsparkens 50 års jubilæum
1960erne var det ultramodernes årti. Flere havde råd til eget hus, man rejste udenlands, flade tage og industrielt byggeri var hot. Arkitekterne eksperimenterede med nye boligtyper og blandt andet gårdhavehuset kom til Danmark. På Høje Kolstrup i Aabenraa ligger en af de første fine gårdhave-bebyggelser i Danmark. Bebyggelsen fejrer 50 års jubilæum i år. I den anledning inviterer Teglgårdsparkens Grundejerlav og Aabenraa Kommune til foredrag og rundvisning. Arrangementet er støttet af Akademisk Arkitektforening.
Kl. 17.00 vil pensioneret arkitekt Ove Bang vise rundt i området og fortælle om bebyggelsen.
Kl. 19.00 i forbindelse med bygningspræmieringerne om aftenen vil Grethe Pontoppidan, arkitekt MAA, indehaver af Arkitekturet ApS holde et foredrag om gårdhavehuse.

Afsløring af årets prisvindere
Ved aftenarrangementet, der finder sted på VUC i Aabenraa kl. 19., vil Aabenraa Kommune i samarbejde med Billedkunstrådet afsløre vinderne af Arkitekturprisen 2016 og Bygningsforbedringsprisen 2016. I samarbejde med Aabenraa Ugeavis vil også Borgernes Favorit 2016 blive afsløret.

Arkitekturprisen hædrer arkitekter og ejere af nybyggeri, landskabsrum mm., mens Bygningsforbedringsprisen hædrer ejere og arkitekter, som har gjort noget særligt for at renovere og restaurere bevaringsværdige bygninger. Begge priser uddeles på baggrund af et bedømmelsesudvalgs vurderinger.

Borgernes Favorit uddeles på baggrund af borgernes egne stemmer blandt de nominerede til Arkitekturprisen og Bygningsforbedringsprisen.

Arrangementet bliver afholdt i VUCs nye byggeri ved Lavgade i Aabenraa, og der vil derfor være mulighed for at se tranformationen af den gamle glødelampefabrik til moderne uddannelsesinstitution.

Tilmelding
For mere information og tilmelding til de forskellige arrangementer kan ske på: https://aabenraa.nemtilmeld.dk/

 

FAKTA
Der kan stemmes på Borgernes Favorit indtil 27. september. Det kan ske via Aabenraa Kommunes Facebookside eller en kupon i Aabenraa Ugeavis.

Se evt. de nominerede til priserne her: https://www.aabenraa.dk/vores-kommune/nyheder/2016/september/stem-paa-borgernes-favorit-2016/