Nyhed er fra 13-04-2015

Plakater skal få farten ned

Fire ud af ti bilister var ikke klar over, at de kørte for stærkt, da de blev stoppet af politiet. Nu vil Aabenraa kommune og Rådet for Sikker Trafik sætte plakater op langs vejene, så bilisterne husker at tjekke deres speedometer

13
042015

Landevejene er de farligste vejstrækninger i Danmark. Her sker to ud af tre trafikdrab. For høj fart er en af de væsentligste årsager til, at ulykkerne sker, og at trafikulykkerne får så alvorlige konsekvenser.

Rådet for Sikker Trafik har i 2014 interviewet 200 bilister, der har fået en fartbøde, og spurgt dem, hvorfor de kørte for stærkt. Fire ud af ti svarede, at de ikke tænkte over deres fart.

Nu vil 80 kommuner sammen med Rådet for Sikker Trafik have flere til at overholde fartgrænserne. Langs vejene bliver der fra i dag af sat skilte op med teksten Sænk farten en lille smule.

- I bund og grund handler det om at få flere sikkert hjem hver dag til deres familie. For høj fart er et problem på vejene. Hvis vi alle sænker farten bare en lille smule, så kan det samlet set gøre en stor forskel. Derfor er vi med i kampagnen, siger trafiksikkerhedsmedarbejder Hanne Mette Kjær fra Aabenraa Kommune.

Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, siger:
- Hvis du kører blot 10 km/t for stærkt, forlænger du bremselængden markant. Det kan være afgørende for, om du når at bremse op eller brager ind i en bil eller person, der er ved at krydse vejen. Det er derfor vigtigt, at flere overholder fartgrænserne.

FAKTA

Hvornår stopper du?
Ved 80 km/t. på en tør vej, er standselængden cirka 50 meter. Hvis man kører 90 km/t., så bliver standselængden 60 meter. De ekstra ti meter kan være afgørende for, hvor alvorlig ulykken bliver, eller om man helt undgår at ende i en ulykke.

Om kampagnen
Der er for høj fart involveret i omkring halvdelen af dødsulykkerne i trafikken. Derfor vil kampagnen Sænk farten - en lille smule betyder en hel del minde bilisterne om, at hvis de letter foden lidt fra speederen, så kan det betyde færre alvorlige ulykker.

80 kommuner og Rådet for Sikker Trafik står bag kampagnen, der kan ses på plakater langs vejene og i tv i løbet af april. Se mere på www.sikkertrafik.dk .