Nyhed er fra 20-05-2014

ShowMyDay strukturerer dagen for børn med særlige behov

Fjordskolen i Aabenraa Kommune har sammen med firmaet InHust udviklet et digitalt hjælpemiddel til strukturering af hverdagen for personer med særlige behov som f.eks. for personer med autisme og ADHD.

20
052014

Hjælpemidlet ShowMyDay, som bliver præsenteret på Sikon-konferencen i disse dage, er udviklet i samarbejde med brugerne og fagpersonalet og har flere end 10 unikke bruger-efterspurgte funktioner.

Personer med særlige udfordringer som f.eks. børn med autisme har ofte behov for konkret struktur af hverdagen. Det behov er hidtil løst ved f.eks. at hænge skemaer med billeder af de enkelte aktiviteter op på væggen i skolen, i fritidsordningen og i hjemmet, så det enkelte barn ved, hvad vedkommende skal, hvornår.

Men nu har Aabenraa Kommune været med til at udvikle et digitalt hjælpemiddel, som samler dagsprogrammet og alle andre nødvendige oplysninger for det enkelte barn på ét og samme sted. Nemlig i barnets lomme eller skoletaske på smartphone eller tablet. Dermed bliver barnet mere selvhjulpent og har hele tiden hjælpen inden for rækkevidde.

Kommune og privat firma i samarbejde
InHust hedder det firma fra Aabenraa, som har udviklet hjælpemidlet ShowMyDay. Det er en unik løsning, fordi det ikke udelukkende består af standardløsninger, men kan tilpasses brugeren individuelt 100%. Desuden indeholder ShowMyDay helt særlige muligheder. F.eks. kan man foretage ressourcemålinger, aktivere et belønningssystem og lagre en historik både i form af tekst, billeder og skemaer. Og det er muligt at dele viden med andre.

- Jeg er helt utroligt glad for og stolt over, at det der startede som en idé over køkkenbordet, nu har udviklet sig til et hjælpemiddel, der gør hverdagen betydeligt nemmere for både brugeren og de tilknyttede personer, siger Betina Carstens fra InHust.

ShowMyDay er udviklet i samarbejde med lærer Anders Gertsen fra specialskolen Fjordskolen i Aabenraa og er testet af 30 elever fra Fjordskolen fordelt på 5 klassetrin. ShowMyDay er derudover også afprøvet af fagpersonale, forældre og af elever på AspIT, en it-uddannelse for unge med autisme. Aabenraa Kommune har investeret i projektet med fagpersonalets arbejdstid og ved at indkøbe iPhones eller iPads til de elever, der har været med til at udvikle og teste ShowMyDay.

- Det er jo helt fantastisk, at udviklingstiden på 2 år nu viser sig at opfylde de tanker, vi har haft med ShowMyDay - og endda mere, end vi havde turdet håbe på, pointerer Anders Gertsen.

Et middel der kan understøtte inklusion
Aabenraa Kommunes skolechef Lars Hende Svenson mener, at ShowMyDay kan mere end at skabe struktur i hverdagen og gøre brugerne mere selvhjulpne:

- Hjælpemidlet kan også understøtte inklusionen af børn og unge med autisme og ADHD, fordi de ikke længere behøver udstille deres behov for hjælp til strukturering med skemaer, der hænger på væggen, men simpelthen har det med sig i lommen. Derfor tror jeg også, at den mobile løsning vil kunne medføre øget livskvalitet, vurderer skolechefen.

Brugerfladen er webbaseret. Det vil sige, at uanset hvor man befinder sig, blot man kan komme på internettet, har man adgang til administrationsdelen. Det er betroede personer tæt på brugeren, der kan administrere brugerfladen, f.eks. læreren, pædagogen, forældrene eller andre pårørende. Brugerfladen tilpasses individuelt det enkelte barns behov, så det er de elementer i hjælpemidlet, som det enkelte barn har brug for, og som bidrager til barnets struktur af hverdagen og til barnets udvikling, der implementeres. Barnet kan også selv få indflydelse bl.a. på farvevalg og grafik.


FAKTA
ShowMyDay præsenteres 19. og 20. maj på den internationale Sikon-konference, der finder sted i Odense

Iværksætterteamet har brugt 2 år på at udvikle idéen

Konceptet blev fondet med 3,1 mio. kroner af Syddansk Teknologisk Institut maj 2013

Det er tanken, at ShowMyDay skal lanceres internationalt og forventes klar til salg til både iPhone og android media juni 2014

Hjælpemidlet blev udviklet på grundlag af Betina Carstens søn Baldur, der havde koncentrations-vanskeligheder i skolen

Læs mere ved at finde ShowMyDay på facebook eller på http://www.showmyday.dk