Nyhed er fra 31-03-2015

Sønderjyske storrygere får hjælp til at kvitte tobakken

I Sønderjylland er der flere storrygere end i resten af Danmark. Derfor indleder Aabenraa Kommune et samarbejde med de andre sønderjyske kommuner om en målrettet forebyggelsesindsats, der skal gøre storrygerne røgfrie.

31
032015

Rygning er farligt og medvirkende årsag til knap 13.000 årlige dødsfald i Danmark. I Sønderjylland er andelen af storrygere større end i resten af landet og i Aabenraa Kommune udgør de 10,3 procent af befolkningen. Det tal er godt to procent over landsgennemsnittet.

Undersøgelser viser, at seks ud af ti rygere ønsker at stoppe. Derfor har de sønderjyske kommuner besluttet at indgå et tæt samarbejde om en fokuseret og målrettet tobaksforebyggelsesindsats, der skal gøre flere sønderjyske storrygere røgfrie. Samarbejdet hedder Sønderjylland knækker tobakken sammen og omfatter også Sygehus Sønderjylland og de praktiserende læger i de fire sønderjyske kommuner.

- I Sønderjylland har vi flere storrygere end resten af landet og dermed en fælles opgave i at få flere til at lægge tobakken på hylden. Gennem det sønderjyske samarbejde og Sundhedsstyrelsens kampagne vil vi arbejde målrettet på at få flere storrygere til at begynde rygestopforløb. Chancen for, at man lykkes med sit rygestop, er fem gange større, hvis man får den rigtige hjælp, siger formand for Social - og Sundhedsudvalget i Aabenraa Kommune Povl Kylling Petersen

Sundhedsstyrelsen støtter Sønderjylland knækker tobakken sammen med 3,4 mio. kr., der bl.a. skal finansiere gratis nikotinpræparater og rygestopmedicin i otte uger til borgere, der ryger mere end 15 cigaretter dagligt. Det betyder, at fra den 1. april 2015 og frem til udgangen af 2017, vil storrygere, der tilmelder sig rygestop, kunne få tilbud om gratis nikotinpræparater og rygestopmedicin i otte uger.

- Prisen på rygestopmedicin og nikotinerstatning kan være en uoverskuelig udgift for nogle rygere. Jeg håber og tror på, at dét, at storrygere nu kan få disse præparater gratis i otte uger, kan være med til at få endnu flere til at kvitte smøgerne. Det er der både gode leveår og økonomi i for rygerne såvel som for samfundet, siger Povl Kylling Petersen.

Borgere, der har lyst til at kvitte tobakken, kan henvende sig til rygestopkoordinator Lene Bang Christensen, Aabenraa Kommunes Sundhedscenter på tlf.: 73 76 88 86 eller på mail: lbchr@aabenraa.dk

Fakta om kampagnen

Kampagnen Få hjælp til dit rygestop er en landsdækkende kampagne, som skal få flere storrygere til at kvitte smøgerne. Få hjælp til dit rygestop kører både på landsdækkende TV, i radio og på digitale medier. Sundhedsstyrelsen står bag indsatsen, der også støtter mange lokale initiativer til rygestop. Indsatsen varer i tre år med kampagneperioder nu, til efteråret og igen i efteråret 2016.

Fakta om rygning

  • Alle kan stoppe med at ryge, men mange forsøger at stoppe flere gange, før det lykkes.
  • Chancen for at lykkes med et rygestop bliver fem gange større, hvis man får den rette hjælp til det.
  • Personer, der ryger mere end 15 cigaretter dagligt, kaldes storrygere.
  • Personer, der dagligt ryger 15 cigaretter eller derover, lever i gennemsnit 8-10 år kortere end personer, der aldrig har røget.
  • De fleste storrygere ønsker at stoppe. Det gælder for mindst 6 ud af 10 rygere.
  • Trangen til tobak er størst i begyndelsen af rygestoppet. Men den bliver hele tiden gradvist mindre.

Yderligere information:

  • Yderligere information om Aabenraa Kommunes tilbud: Lene Bang Christensen på tlf.: 73 76 88 86.
  • Fakta om kampagnen: Rikke Primdahl, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, tlf. 72 22 85 01.