Nyhed er fra 25-05-2018

Strategisk energiplanlægning er på vej i Sønderjylland

De fire sønderjyske kommuner har netop afsluttet første fase i en kortlægning af en sønderjysk energiplanlægning. I fremtiden kan perspektivet for eksempel være en fælles fjernvarmeforbindelse på tværs af Sønderjylland.

25
052018

Det Sønderjyske Koordinationsudvalg, der er et samarbejde mellem de fire sønderjyske kommuner - Tønder, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa - har besluttet at igangsætte et samarbejde om en fælles, sønderjysk energiplanlægning.

Samarbejdet fokuserer blandt andet på at udnytte den fælles fjernvarme på tværs af Sønderjylland på den billigste og mest hensigtsmæssige måde. Der vil samtidig også være fokus på at udnytte den overskudsvarme, der blandt andet produceres fra datacentre og andre energiforbrugende virksomheder.

- Jeg glæder mig over, at en fælles, sønderjysk energiplanlægning nu er på trapperne. Jeg tror, at vi med samarbejdet kommer til at få endnu større glæde af de planer, der er med at etablere energiforbrugende virksomheder i Sønderjylland. Ambitionen er, at vi får en fælles, sønderjysk koordinering på energiområdet, og det er jeg rigtig glad for, siger borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen.

Det Sønderjyske Koordinationsudvalg har aftalt, at Aabenraa Kommune laver et beslutningsoplæg til den næste fase i samarbejdet, hvor konkrete opgaver og koordination fastlægges med afsæt i et fysisk sekretariat.

I den næste fase vil der også blive udarbejdet en plan for etableringen af et fælles sekretariat i Aabenraa, der skal arbejde mere konkret med at omsætte energiplanen til handling.

- Denne aftale passer godt ned i den satsning, vi i Aabenraa Kommune har med datacentre. Her har vi også haft fokus på udnyttelsen af overskudsvarme og energi. Jeg er samtidig også glad for, at der er enighed og opbakning til aftalen fra de andre sønderjyske kommuner, og at vi i fremtiden kommer til at arbejde tæt sammen på området, siger Thomas Andresen.