Nyhed er fra 14-04-2016

Sygt gode ideer og løsninger

Sygehus Sønderjylland og Aabenraa Kommune hylder de sygt gode ideer og løsninger inden for forskning og innovation i sundhedsvæsenet. Det sker ved Forskningens Døgn onsdag 27. april 2016

14
042016

Aabenraa Kommune og Sygehus Sønderjylland arrangerer Forskningens Døgn 2016 under overskriften Sygt gode løsninger - vi vender forskning på hovedet. Det sker ved to arrangementer, der begge finder sted på Sygehus Sønderjylland onsdag 27. april:

 • En Løvens hule-inspireret-konkurrence kl. 12-15.30 som kulminationen på et forløb for elever og studerende fra lokale uddannelsesinstitutioner om iværksætteri og sundhedsinnovation - dette arrangement er kun for indbudte inkl. pressen
 • Et åbent hus/eksperimentarium for alle interesserede kl. 14-17, hvor Sygehus Sønderjylland, Aabenraa Kommune og Sønderborg Kommune giver besøgende et unikt indblik i nogle af de nyeste tiltag inden for forskning og udvikling, der foregår på sygehuset og i de to kommuner.

Udtalelser fra borgmester og lægefaglig direktør
Borgmester Thomas Andresen

- Aabenraa Kommune vil være et stærkt syddansk vækstcenter for sundhed og læring. Derfor er Forskningens Døgn en rigtig god anledning til at vise nogle af de initiativer, der allerede er i gang. Og lige så vigtigt er det, at vi sammen med elever, studerende og borgere kan generere nye ideer, som måske kan blive til fremtidige løsninger inden for sundhedsområdet, pointerer borgmester Thomas Andresen, der håber, at rigtigt mange vil deltage i arrangementet.

Lægefaglig direktør Søren Aggestrup

-På Sygehus Sønderjylland betragter vi medicinsk sundhedsforskning som en grundlæggende forudsætning for at udvikle kvaliteten i sygehusets ydelser, ligesom forskning er et vigtigt rekrutteringsparameter. Sygehus Sønderjylland har derfor opbygget en stærk struktur på forskningsområdet. Her er konstant en række projekter i gang inden for molekylærdiagnostik, akutmedicin, neurologi, reumatologi og klinisk forskning, fortæller lægefaglig direktør Søren Aggestrup, som også er formand for sygehusets forskningsudvalg.

De to arrangementer
Sygt gode løsninger - eksperimentarium, åbent for alle
Alle - store som små - inviteres til åbent hus i et eksperimentarium kl. 14-17 i Lærings- og Forskningshuset på Sygehus Sønderjylland. Her bliver der rig mulighed for at prøve, røre, gøre, høre og ikke mindst lære nyt samt at få indblik i dele af sundhedsverdenen, som borgeren ellers ikke ser i mødet med sygehuset eller kommunen.

Der er 25 forskellige stande, som bl.a. vil give de besøgende mulighed for at:

 • hilse på en af sygehusets robotter
 • se en levende dukke
 • lære at give hjertemassage
 • prøve en ældningskrop og mærke, hvordan det er at blive gammel
 • lære mere om demens
 • teste apps, som kan hjælpe med at huske aftaler, få struktur på hverdagen eller handle
 • se om hænderne er rene efter håndvask
 • blive klogere og give forskerne en tommel op eller en tommel ned

I løbet af eftermiddagen vil der i Speakers Corner være korte og letforståelige oplæg fra lokale forskere herunder ph.d.-studerende, som publikum bedømmer med tommel op eller tommel ned.

Sygt gode ideer - Løvens hule-konkurrence for elever og studerende
Elever og studerende fra lokale uddannelsesinstitutioner deltager som en del af Forskningens Døgn i Aabenraa i et forløb, hvor de får inspiration til at være iværksættere i sundhedsinnovative løsninger. Forløbet er en del af undervisningen i de deltagende klasser og er bygget op om følgende aktiviteter:

 • Inspirationsdag 6. april kl. 9-12. Her fik studerende og elever inspiration til udfordringer inden for sundhedsvæsenet igennem oplæg fra fagpersoner i Aabenraa Kommune og Sygehus Sønderjylland. Derudover var der oplæg om iværksætteri.
 • I perioden fra 6. til 27. april arbejder eleverne og de studerende i klasserne med udvikling af deres egne ideer og med at omsætte dem til virkelighed. Klasserne udvælger selv den bedste ide, som efterfølgende repræsenterer klassen i Løvens hule.
 • Forløbet kulminerer med bedømmelse i Løvens hule ved Forskningens Døgn kl 12-15.30, hvor en ide fra hver klasse præsenteres for og bedømmes af et dommerpanel.

Udover æren er der også præmier på spil for de deltagende klasser:

1. præmie: Bowlingaften i Sportscentrum inkl. aftensmad til hele klassen.

2. præmie: Aftensmad til hele klassen på Café Bulter

3. præmie: En biograftur inkl. popcorn og sodavand til hele klassen i Kinorama i Aabenraa

Der deltager i alt 8 klasser - ca. 160 elever - i forløbet fra Aabenraa Statsskole, IBC, Teknisk Gymnasium HTX og SOSU-Syd.