Nyhed er fra 09-03-2015

Ung nytænkende tegnestue vinder områdefornyelse

Dansk-tysk konstellation af nytænkende danske arkitekter, erfarne ingeniører og tyske landskabsarkitekter vinder et udbud om områdefornyelse af Aabenraas historiske sydlige bykerne til 51 mio. kroner

09
032015

Det danske arkitektfirma Adept har i samarbejde med den tyske landskabstegnestue Topotek1, ingeniørvirksomheden Atkins og procesrådgiver PrimusMotor vundet et udbud om totalrådgivning i forbindelse med områdefornyelse af den sydlige bykerne i købstaden Aabenraa.

- Efter en god og robust proces med EU-udbud, prækvalifikation, tilbudsrunde og interviews er det med stor glæde, at vi nu kan præsentere vinderen som skal hjælpe Aabenraa med realisere visionen om at blive en af Danmarks mest levende og moderne købstæder i 2035, siger Philip Tietje, formand for Vækst og Udviklingsudvalget i Aabenraa.

Philip Tietje ser frem til at arbejde sammen med teamet af unge nytænkende danske arkitekter, erfarne ingeniører og tyske landskabsarkitekter, der alle har stor erfaring med lignende projekter i ind- og udland:

- Den gode tværfaglige sammensætning gør, at vi kan komme videre med ambitionerne om at gøre Aabenraa til fremtidens købstad og samtidig bevare respekten for vores helt særlige historiske arkitektur og identitet, vurderer udvalgsformanden.

65 ville være med
Der har været stor interesse for at blive prækvalificeret til områdefornyelsen af den historiske bymidtes sydlige del. Hele 18 teams, i alt 65 virksomheder inden for by- og landsskabsplanlægning, arkitekt- og ingeniørvirksomheder, proceskonsulenter og kunstnere, har søgt om prækvalifikation til det spændende projekt.

Fem teams blev efterfølgende udvalgt til at give tilbud på de forskellige gader og pladser, der skal gennemgå en omfattende bæredygtig forskønnelse og renovering frem til 2019.

Vinderen af totalrådgivningen blev valgt på baggrund af det økonomisk bedste tilbud, projektorganisation og kompetencer, proces- og metodebeskrivelse samt motivationsbeskrivelse.

Adept har fra tidligere et godt kendskab til Aabenraa, da de blandt andet har deltaget i konkurrencen Aabenraa - Fremtidens Købstad, hvor de vandt en delt 1.-præmie. Senest er tegnestuen kåret som vinder af en arkitektkonkurrence om en ny blandet bebyggelse i den centrale bydel omkring Bahnhofstrasse i Flensborg - en ny port til Flensborg på den vigtige akse til byens station.

Den videre proces
Områdefornyelsen løber over 5 år og skal være gennemført senest sommeren 2019.

I foråret 2015 indkaldes der til borgermøde, så borgere, erhvervsdrivende og andre med interesse i området kan komme med input til, hvordan indsatserne i programmet konkret skal udformes. Derefter skal delprojekterne detailplanlægges, og som det ser ud nu, er planen, at spaden går i jorden på den første indsats ultimo 2015.

 

FAKTA

Områdefornyelsen er et omfattende millionprojekt, der skal forskønne den sydlige del af Aabenraa midtby. Det er samtidig første skridt imod realiseringen af den overordnede udviklingsplan for fremtidens Aabenraa, som blev vedtaget i byrådet 30. april 2014.

Delprojekter
Områdefornyelsen skal ske gennem en række konkrete delprojekter:

Rådhusgade forskønnes og trafiksikres

Vestergade og Skibbrogade forskønnes og trafiksikres

Etablering af forbindelse over Møllemærsk mellem Slotsgade og Brundlund Slot

Opgradering af Søndergade

Opgradering af Markedspladsen

Styrkelse af Storetorv som den største plads i den historiske bymidte

Opgradering af Søndertorv

Etablering af en legeplads i Genforeningshaven

 

Flere informationer
Læs mere om de enkelte delprojekter og økonomien for områdefornyelsen på http://www.aabenraafremtidenskøbstad.dk/-omraadefornyelse-aabenraa-midtby/

og Program for områdefornyelse http://www.aabenraafremtidenskøbstad.dk/media/1178083/Omraadefornyelsesprogram.pdf