Nyhed er fra 11-03-2014

Unge i Aabenraa får store læseoplevelser

Aabenraa Kommune har fået 255.000 fra kulturministerens store læsekampagne Danmark Læser og er blevet modelkommune for læsekampagnen. Pengene er søgt til et projekt, som skal give deltagerne på Ungeforløbet ekstra store læseoplevelser.

11
032014

Aabenraa Kommune har fået en kontant håndsrækning fra kulturminister Marianne Jelved på 255.000 kroner, der kommer Ungeforløbet på handelsgymnasiet IBC i Aabenraa til gode. På Ungeforløbet går der unge, som har afbrudt tidligere uddannelsesforløb.

Pengene er søgt til at give deltagerne på Ungeforløbet ekstra store læseoplevelser via et projekt i kampagnen Danmark Læser. Projektet hedder Droppet ud? Tjek ind i et litterært fællesskab. Bag projektet står Aabenraa Bibliotekerne og IBC.

Idéen er at involvere de unge aktivt, så de kan opleve en bred palet af skønlitteratur i forskellige udformninger, på forskellige platforme og i forskellige sammenhænge. Blandt andet events med professionelle forfattere, novellebiler, SMS-noveller, orienteringsløb og spinning. Målet er, at oplevelserne bliver så interessante og appellerende for de unge, at de får øget lyst til at læse skønlitteratur.

Formand for kultur- og fritidsudvalget i Aabenraa Kommune Tim Wulff glæder sig over, at kulturministeren har valgt netop Aabenraa Kommunes projekt som et af de 12, der får støtte:

- I Ungeforløbet har vi en gruppe unge borgere, der af forskellige grunde har afbrudt et uddannelsesforløb. Min holdning er, at vi har pligt til at hjælpe dem i gang igen, så de starter i job eller begynder på en ny uddannelse. Med støtten fra Kulturministeriet har vi mulighed for at skrue op for læseoplevelserne i forløbet, hvilket jeg tror, bliver til gavn for de unge.

Vækst- og udviklingschef Morten Fogh, der også er chef for Aabenraa Bibliotekerne, slår fast, at det blev en rigtig god dag, da mailen med tilsagnet kom fra kulturministeren:

- Aabenraa Bibliotekerne er public service. Vi skal være et tilbud til alle. Mange borgere bruger biblioteket, men vi skal også være et tilbud til dem, der ikke kommer der. Via dette projekt får vi mulighed for at nå nogle af dem.

Britta Skou Karstens Jørgensen, der er underviser på Ungeforløbet, er rigtig glad på de unges vegne.

- Jeg ved, at mange på Ungeforløbet ikke har læst en bog, siden de gik i folkeskolen. Og nogle har måske aldrig læst en hel bog. Nu får vi mulighed for at gøre dem nysgerrige og hjælpe dem i gang med at få gode læseoplevelser på helt nye måder. Samtidig bliver de bedre til at læse. Det er også vigtigt. Det er svært at klare sig, hvis man ikke kan læse. Det gælder både uddannelse, job og privatliv.

IBC har udviklet Ungeforløbet i samarbejde med Aabenraa Kommunes jobcenter.

I alt 12 kommuner af de 48, der søgte, har fået tilskud fra kulturminister Marianne Jelveds læsekampagne Danmark Læser. Læs mere på www.danmarklaeser.dk /


Fakta om Danmark Læser
Danmark Læser er en kampagne lanceret af kulturminister Marianne Jelved i 2013. Målet er at styrke læsningen i Danmark. Sidste år viste en undersøgelse af danskernes kulturvaner, at 40 procent af den voksne befolkning sjældent eller aldrig læser skønlitteratur. Det billede skal kampagnen Danmark Læser gerne være med til at ændre, så flere danskere opdager skønlitteratur og det fællesskab, som litteratur kan give læserne. Der forventes i alt 20 mio. kr. afsat til kampagnen over fire år.