Nyhed er fra 10-07-2014

Vejafgift truer det grænseoverskridende samarbejde

10
072014

samarbejde

Planerne om en vejafgift, som Tysklands trafikminister Alexander Dobrindt fremlagde på et pressemøde i mandags, vil blive en en stor byrde for samarbejdet i grænselandet - og udgøre et alvorligt benspænd for de seneste års positive udvikling i grænsetrekanten. Det mener borgmester Thomas Andresen i Aabenraa, viceborgmester Aase Nyegaard i Sønderborg og overborgmester Simon Faber fra Flensborg.

- I en lang årrække har vi arbejdet på at skabe fælles udvikling og få grænselandet til at være en vækstregion i stedet for to udkantsområder. En vejafgift på alle veje kommer til at genere trafikken mellem de to lande i meget høj grad. Det er et slag i ansigtet på den positive udvikling, forklarer Flensborgs overborgmester Simon Faber.

- Grænselandet lever af det åbne fællesskab. At krydse grænsen og opleve begge regionens sider er en del af denne udvikling, en del af menneskers dagligdag. Det er dog ikke kun menneskers adfærd i fritiden, men også det økonomiske, uddannelsesmæssige og kulturelle samarbejde, der bliver udfordret, tilføjer Faber.

- Den hurtige vej over grænsen, fx for at deltage i kulturelle events, købe ind eller besøge venner og bekendte, den såkaldte lille grænsetrafik, vil blive voldsomt udfordret. Det er ærgerligt, efter at vi har arbejdet så hårdt på at nedbryde barriererne. Også universiteternes samarbejde vil komme til at lide under vejafgiften, siger Sønderborgs 1. viceborgmester Aase Nyegaard.

Også Aabenraas borgmester, Thomas Andresen, ærgrer sig over planerne: - Grænsesamarbejdet er vores chance for at løfte regionen ud af udkantsspiralen og skabe vækst. Transporterhvervet er meget vigtigt for vores økonomi, og vejafgiften vil koste arbejdspladser. Planerne er udtryk for centralistisk kassetænkning uden spor af forståelse for regionens store økonomiske og kulturelle udfordringer, vurderer han.

Grænsetrekantens borgmestre anbefaler, at der tages højde for de særlige forhold i grænselandet, og at planerne om vejafgiften droppes igen. Behovet for en dispensation bliver yderligere understreget af, at flere danske MFere har reageret på de tyske afgiftsplaner med et forslag om en tilsvarende dansk løsning. Det vil være katastrofalt for regionen, er borgmestrene enige om.