Gå til hovedindhold

Aabenraa Kommune logo

Akut tandpleje

Hvad du skal gøre, hvis du akut får brug for tandbehandling

Dekorativt billede

Indhold

    Kontakt din kommunale tandplejeklinik inden for vores åbningstid, hvis uheldet er ude, og dit barn slår tænderne. Indtil barnet tilses, anbefales det at berolige barnet, hold forsigtig området rent og skåne det beskadigede område.

    Nødbehandling/vagtordning

    Ved tandpine eller alvorlig tandskade uden for klinikkernes åbningstid kontaktes privat praktiserende tandlæge eller i weekenden og helligdage Tandlægevagten Region Syddanmark på 9944 0809 fra kl. 9-12.

    Tandskadevagten: Ved akut alvorlig tandskade i forbindelse med en ulykke er der desuden mulighed for at søge hjælp via vagtlægeordningen Region Syddanmark på 7011 0707 eller skadestue.

     

    Skader på mælketænder

    Det er meget almindeligt, at børn slår mælketænderne. Hvis det sker for dit barn, er det bedste, du kan gøre at berolige barnet og standse eventuel blødning med lidt is. Hvis det er en mindre skade, er det sjældent nødvendigt at gå til tandlæge med det samme. Men hvis skaden er mere alvorlig, f.eks. meget løse tænder eller tænder, der er slået op i kæben, skal barnet helst til tandlæge samme dag.

    Hvis dit barn har tandpine, så kan I kontakte Tandklinikken.

    Skade på blivende tænder

    Hvis barnet slår de blivende tænderne, er det bedst at komme til tandlæge samme dag. Blivende tænder, der er slået helt ud, skal på plads inden for de første 30 minutter. Indtil I kommer til tandlæge, holdes tanden fugtig i mælk ikke vand. Er det ikke muligt at komme så hurtigt til tandlæge, skal I selv sætte tanden på plads. 

    God råd ved skader på tænderne

    Skyld de skadede tænder med klorhexidin 0,1% morgen og aften, og børst de øvrige tænder med Zendium tandpasta. Skån tænderne med blød kost i ca. 8 dage.

    Hvem betaler nødbehandlingerne?

    Regning for nødbehandling uden for Den Kommunale Tandplejes åbningstider, betales af Aabenraa Kommune. Tandplejen behandler alle tandskader, indtil den unge fylder 22 år jf. den ny ordning om vederlagsfri tandpleje. 

    Tandskader og forsikring

    Vi anbefaler, at I tegner en tandskadeforsikring for jeres børn. Kommunen tegner ikke forsikring for børnene i skoletiden, og det samme gælder for de fleste idrætsorganisationer og fritidsklubber. I nogle tilfælde er det imidlertid først forsvarligt at foretage den endelige behandling af tandskaden efter det fyldte 18. år. Der kan derfor blive behov for en ulykkesforsikring, der dækker tandskader. Tandskader skal anmeldes til forsikringsselskabet umiddelbart efter, at skaden er sket.